Pl készítesz gofrit és áfonyalekvárral eszed. Vagy pirítós áfonyalekvárral. Vagy bécsi fánk áfonyalekvárral ehhez recept:
- Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3,5dk g olvasztott vaj
kb 3 dl langyos tej
1 evőkanál rum
1 teáskanál cukor
1/2 kávéskanál só
házi áfonya lekvár
1 liter olaj a sütéshez
Elkészítés:
Felfuttatjuk az élesztőt 1,5 dl cukros langyos tejben. A liszthez adjuk a tojássárgájákat, az 1 ek. rumot, és a sót. A felfuttatot tejet és a maradék tejet is hozzáadjuk, gyúrjuk a tésztát, kb amikor a felénél járunk hogy jó állaga legyen akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat. Kb 50 percig pihentessük a tészát. Lisztezett deszkán kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Szaggasuk ki fánk szaggatóval. Letakart konyharuhával kb 20 percig pihentessük a kiszaggatot fánkokat. Utána forró olajban kisütjük a fánkokat és habzsák segítségével áfonyalekvárral töltjük meg őket.
/nem rum aromát hanem rendes rumot kell használni, ha az nincs akkor a pálinka is jó/